Herne Bay Kitchen


The Kitchen Design Brief

The design brief for this project was to create a more spacious and open kitchen with light flowing through and good access to the rear garden for the children. Storage space was an issue here as well which we addressed by designing and constructing a large floor to ceiling cupboard. Also by connecting the kitchen to the utility area by using the same cupboard design and carrying the flooring through made the two areas feel more connected.

Garden access created

The access to the rear garden was created by cutting out an existing window to leave a large 1.3m opening. The frame and French doors were designed and constructed at our work shops using influences from existing original architecture at the property and were constructed using a Sapele hardwood and then primed ready for delivery to site.

An open kitchen space

To create a more open feel and to let light move through the space we removed the centre wall which immediately made sense of the space. The ceiling was then boarded and plastered, the walls were bonded and plastered and a new 12mm ply sub base floor was laid in preparation for the tiled floor finish.

Open shelving units

The open shelving units were inspired from a magazine clipping that the client provided us with but they needed to be much more robust for this application for storage of crockery and saucepans.

Kitchen lighting and heating

A set of 8 low voltage LED lights were inserted into the ceiling as an addition to a full rewire of the kitchen.

We installed a Smiths 2kw plinth heater connected to the existing heating system to create low level warm air flow heating as an alternative to wall radiators which use a lot of precious wall space.

Colour and decor

The vibrant colour scheme and black and white chequered floor was a clear idea the client had had from the outset to create this truly bespoke, funky, unique kitchen.

Comments are closed.